19min.bg

Запознайте се с Яхия Джан, архитектът, който изгражда най-високия хотел в света - Ciel Tower в Дубай

Ако погледнете към хоризонта на Дубай, вероятно ще се възхитите на работата на Яхия Джан. Той е президент и директор по дизайна на архитектурната и инженерна фирма NORR, която стои зад някои от най-известните забележителности на града, включително хотелите Atlantis и Shangri-La.


 Сега той работи върху едно от най-амбициозните си творения. Предвижда се да бъде завършен до края на 2024 г. Ciel Dubai Marina, наричан разговорно Ciel Tower, ще разполага с повече от 1000 стаи и апартаменти, разположени на 82 етажа, а с височината си от около 365 метра ще се превърне в най-високия хотел в света.
Страстен проект

За проекта Ян е натоварен със задачата да проектира небостъргача върху триъгълен парцел в Дубай Марина с площ от едва 2500 кв. м - малко за сграда с такава височина.

„Това е имот, който е много сгъстен“, казва той пред CNN през 2021 г. „Той е като това, с което бихте се сблъскали в Манхатън или Лондон. Ограниченията бяха огромни и въпреки това трябваше да го направим работещо“. 


Стъклената площадка за наблюдение ще предлага 360-градусова гледка към града, както и към крайбрежието и емблематични забележителности като изкуствения остров Palm Jumeirah, съобщава строителният предприемач The First Group. Посетителите ще могат да се насладят на гледките и от басейна и ресторантите на покрива.

Освен че привлича сетивата, проектът е и енергийно ефективен, тъй като използва с 25% по-малко енергия за климатизация, отколкото е типично за подобни сгради, казва Ян.

„Този проект не е само архитектура. Става дума за архитектура и инженерство, които се обединяват“, добави той. „Ето защо толкова много обичам този проект. Той ... е моята страст - сливането на науката и изкуството.“

По време на строителството Ян казва, че е бил „изключително ангажиран“ с работата. „Когато проектираш толкова сложен проект като Ciel, никога не можеш да се отпуснеш, никога не можеш да кажеш, че всичко е приключило“, каза той. „Това е един непрекъснат процес.“ 


  Удължен престой

Когато Ян пристига за първи път в Дубай през 1996 г., той никога не е предполагал, че ще остави такова наследство, проектирайки някои от най-емблематичните офис сгради, жилищни кули и молове в града.

Той израства в Карачи, Пакистан, и се премества в САЩ на 18-годишна възраст със стипендия. След като изучава строително инженерство в Принстън, той получава магистърска степен по архитектура. След това Ян работи в САЩ в продължение на девет години и няма намерение да заминава, докато не получава предложение за работа като старши дизайнер в офисния и хотелски комплекс Emirates Towers. 


 Сега е на 61 години и казва, че никога не е планирал да остане в ОАЕ за толкова дълго, тъй като е прекарал 28 години в Дубай. „Увлякох се от вълнението тук“, казва той.

Що се отнася до кулата Ciel, наречена така на френски език, Ян се надява, че тя ще бъде възприемана като вечна, подобно на Емпайър Стейт Билдинг или Крайслер Билдинг в Ню Йорк.

„Причината, поради която ми харесва фактът, че се нарича Ciel, е, че вярвам, че в нашия собствен живот небето е границата, и това със сигурност е така в моя собствен живот“, каза той. „Имах възможност да се развивам, да правя неща, които не съм мислил, че ще имам възможност да направя. Така че това беше невероятно.“