19min.bg

Заради натиск от Украйна отмениха представления на прочута руска балерина в Сеул


Южна Корея отмени поредица от представления на Светлана Захарова, прочута балерина от руския Болшой театър, след като Украйна изрази гнева си от планираните събития.
През април в Центъра за изкуства в Сеул трябваше да се проведат няколко представления с участието на Захарова.


Спектакълът, озаглавен "Моданс", който пресъздава живота на Коко Шанел, беше поставен в сътрудничество с френската модна къща "Шанел", а премиерата му се състоя в Болшой театър в Москва през 2019 г.


Центърът за изкуства в Сеул, свързан с Министерството на културата на Южна Корея, заяви, че представленията са били отменени "с оглед на осигуряването на безопасността както на публиката, така и на артистите".


"Искрено се извиняваме на всички зрители, които очакваха това представление, и любезно молим за разбиране", се казва в съобщението на центъра.

Отмяната идва, след като миналата седмица посолството на Украйна в Южна Корея заяви, че допускането на Захарова до представлението би означавало "легитимиране на руската неоправдана агресия и омаловажаване на страданията на украинския народ".


Посолството на Киев добави, че въпреки "уважението към плурализма на мненията", Украйна призовава своите "международни партньори да преустановят културното сътрудничество с престъпния руски режим и неговите културни представители".


Захарова е родена в украинския град Луцк и е учила в балетно училище в Киев, но е руска гражданка и член на трупата на Болшой театър. Между 2007 и 2011 г. тя е и депутат от проправителствената партия "Единна Русия".


 Миналата седмица служител на украинското посолство заяви пред Korea Times, че Киев също се противопоставя на представлението, защото Болшой театър е "оглавяван от близък приятел " на руския президент Владимир Путин. Известният диригент Валерий Гергиев, който ръководи Болшой и Мариинския театър в Санкт Петербург, е сред многобройните руски артисти, които са включени в черния списък на Украйна заради политическите си възгледи и подкрепата си за руското правителство.
InArts Production, организатор на Modanse в Южна Корея, потвърди, че представлението е отменено по искане на Центъра за изкуства в Сеул, като отбеляза, че събитието е било планирано много преди началото на пандемията Covid-19.


По-рано руското посолство в Сеул осъди опитите на украински дипломати да прекъснат представлението на главния танцьор на Болшой театър, като ги нарече "неочаквано нетактични".
Междувременно от 16 до 18 април в Сеул е планирано да се проведе галаконцертът на "Болшой балет" - още едно представление с участието на танцьори от емблематичния руски театър.  Съобщава се, че Киев също се е противопоставил на събитието.