19min.bg

50 г. навършва училището на олимпийските шампиони

Днес открива учебната си година легендарното и първо в София спортно училище, носещо името на гениалния ездач, основателя на БОК и пълководеца на Първа българска армия от Втората световна война ген. Владимир Стойчев. Вчера то стана на 50 години.

В този половин век той е създало и е възпитало някои от най-големите спортисти на България. Първата му олимпийска шампионка е единствената българка със злато в плуването Таня Богомилова - Сеул 1988.

Единствената ни двукратна олимпийска шампионка Мария Гроздева също е възпитаничка на училището. Състезателката по стрелба е и с най-много медали от всички наши спортисти от олимпийски игри.

Последната ни жена - индивидуален олимпийски шампион - Румяна Нейкова, която победи на игрите в Пекин през 2008 г. е друга от гордостите на учебното заведение.

Още една супер звезда на училището е рекордьорката по световни титли в стрелбата и изобщо у нас Весела Лечева, сребърна медалистка от олимпийски игри. На два пъти тя е и спортен министър, а училището е към ММС.

Сребърен медал от олимпиада има и Адриана Дунавска от художествената гимнастика - любимката на Нешка Робева.

Бронзовите олимпийски медалисти Тервел Пулев от бокса, Мартин Маринов и Адриан Душев от кану-каяка, Диана Дудева от спортната гимнастика, Кирил Терзиев от борбата са в отбора на отличниците на училището.

Негов директор е последният ни световен шампион по самбо от Япония през 2014 г. Борис Борисов.

Спортното училище Ген. Вл. Стойчев не лежи на стари лаври. В момента то е сред лидерите в образователната система не само в София по приложени европейски и национални проекти и програми. Развива не само спортните таланти на своите възпитаници.