19min.bg

България с антирекорд на Олимпиадата

България ще бъде представена от 63-ма спортисти на 30-ите летни олимпийски игри в Лондон, които започват на 27 юли. Окончателната бройка беше съобщена и потвърдена от Български олимпийски комитет (БОК).


Състезателите са разпределени в 16 вида спорт, а общо квотите са 47. Бройката на спортистите е най-малката за последните 48 години. През 1964 година на Олимпиадата в Токио също участват 63-има българи, които се връщат с 10 медала от Япония. Тогава шампиони стават борците Боян Радев, Еньо Вълчев и Продан Гарджев.


Таню Киряков не фигурира в делегацията за Лондон 2012. Двукратният олимпийски шампион не получи очаквания уайлд кард в спортната стрелба. Таню има 6 поредни участия на олимпийски игри, от 1988 година.


Сред 12-те волейболисти, които ще представят България, пък не попаднаха Матей Казийски, който солидарен със селекционера Радостин Стойчев, си би камшика от националния отбор, и Андрей Жеков.


Извън 63-мата спортисти и техните треньори, делегацията ни ще наброява точно 24 души, като начело е първата дама на БОК Стефка Костадинова.