19min.bg

Българинът Аоияма смачка 212-килограмовият Гагамару

Даниел Иванов-Аоияма постигна трети успех на турнира "Аки башьо", побеждавайки най-тежкия професионален сумист - 212-килограмовият Гагамару.


"Синята гора" предприе две атаки срещу грузинеца, който устоя на първата, но после Даниел успя да го избута от глинения кръг с "йорикири". Харумафуджи пък е все по-близо до това да стане 70-ия в историята "йокодзуна". Монголецът записа 11-а поредна победа, във вълнуваща схватка с Окиноуми. Двамата паднаха едновременно извън дохьото и се наложи съдиите да се съберат, за да вземат решение. 


След едноминутно съвещание бялата точка бе присъдена на Харумафуджи, който се нуждае от 13 победи в двореца "Кокугикан", за да заслужи званието Велик шампион. Той е единственият сумист без загуба в Токио, с едно поражение са Хакухо и Кьокутенхо, по две имат Кисеносато, Какурю и Такаясу.


Утре в 12-ия ден Даниел Иванов ще спори с Тойоношима, а победната серия на Харумафуджи ще се опита да спре японеца Гоейдо, който днес не оказа сериозна съпротива на Хакухо. Белият феникс в 12-и кръг излиза срещу Мьогирю.