19min.bg

Българка напусна Международната боксова асоциация с обвинения в недемократичност


Емилия Груева подаде оставка като член на ръководството на Международната боксова асоциация (IBA), съобщава insidethegames.biz. Българката обосновава решението си с проблеми в управлението на организацията.


Груева, която беше избрана в ръководството на IBA на конгреса в Москва през ноември 2018 г., заявява, че са налице "неподходящи управленски действия".


"Вече не вярвам в начина, по който IBA е ръководена, и съм все по-засрамена да съм член на изпълнителния комитет, защото мисля, че този комитет е най-недемократичният и непрозрачен в историята", заявява вицепрезидентът на българската федерация. Тя описва ръководството като "много тайно, манипулативно и контролирано от външни страни".


В последните години проблемите в международната федерация поставиха под въпрос присъствието на бокса в олимпийската програма. Международният олимпийски комитет (МОК) описа серия изисквания за промени, за да може спортът да остане част от игрите.


Според Груева членовете на комитета не получават достъп до финансови документи, което е едно от изискванията на МОК. Тя добавя, че сред тях има страх от председателя на боксовата асоциация – Умар Кремльов.


"Никога няма да приема коментари на президента на IBA, направени неколкократно, че дори и без олимпийските игри ние все пак можем да се съсредоточим върху професионалното организиране, управление и развитие на спортни събития. Както всички знаем, участието в олимпийски игри е главната мечта на боксьорите, а вярвам, че и вашата", казва Груева в писмото си, насочено към членовете на изпълнителния комитет и към националните федерации.


Снимка: lap