19min.bg

Баща и син - българи прекосиха за първи път Северния ледовит океан с гребна лодка

Нов рекорд за Стефан и Максим Иванови. Този път те преплуваха с гребна лодка най-опасните води в света, а именно Северния ледовит океан.

След успешната експедиция Стефан и синът му Макс разказаха, че са били затворени няколко денонощия в каютата заради бури. Докато се борили с жестокостта на океана и суровото време, успели да преодолеят и морската болест. Не се разминало и без контузии - Стефан трябвало да гребе с 9 пръста, тъй като срязал сухожилие. Въпреки съветите, които получавали, че трябва да прекратят експедицията, те продължавали да се движат към крайната си точка. И не се отказали, защото и този път зад тяхното приключение стои каузата за донорството.

    "Този Северен ледовит океан беше може би най-трудният океан, до който сме се докосвали до момента. Буквално в рамките на един ден посоката на вятъра се сменя 2-3 пъти, което означава, че те тласкат настрани странични ветрове, теченията се сменят. Много по-трудно е да се гребе с такива разлюляни вълни, буквално като в пералня. Много често имахме бури, срещнахме четири бури в рамките на тези 19 дни с Макс", разказа Стефан Иванов.

    "Дори в най-гадните моменти, колкото и да са дълги, 24 часа, 48 часа, 3 дни, 72 часа, винаги преминават и винаги ще изгрее слънцето над хоризонта. Точно за това си мислех. Мислех си за добрите дни след това и те наистина стават много по-сладки, след като преминеш през нещо толкова трудно", добави Максим Иванов, предаде БНТ.