19min.bg

Белберов с трети златен медал в рамките на 20 дни

Националът ни по бокс Петър Белберов спечели трето състезание с международно участие в рамките на 20 дни. Боксьорът ни в категория над 91 кг. победи румънеца Даниел Бурчио във финала на Националната боксова лига в Ямбол.


 Над 2000 души в ямболската зала Диана станаха свидетели на интересни двубои от третия, финален кръг на Националната боксова лига. Белберов прибра чек за 1000 лв. и се окичи с трети златен медал през ноември, след като вече завоюва титли и купи в Прищина (Косово) и Тампере (Финландия). 27-годишният софиянец преди финала в Ямбол имаше две победи от предните кръгове от Националната боксова лига в Пазарджик (през май) и София (през октомври). Другите национали също се пребориха за титлите в Ямбол - Тинко Банабаков победи Димитър Илиев (52 кг), а Даниел Асенов (56) нямаше проблеми срещу Емануил Богоев. Благой Найденов получи своята купа за №1 в категория до 81 кг от спортния министър Красен Кралев, който пък си тръгна със специален плакет от БФБокс. Найденов победи на финала с 3:0 Спас Калоянов.


 С най-големи овации на ринга бяха посрещнати тримата братя Асенови, които са звездите на региона. Те пък зарадваха публиката с три чудесни победи. Тази година не бе излъчен отборен шампион, макар състезателите да бяха разделени по 8 в тимовете Ханове (с треньор Палми Ранчев), Лъвове (Жоел-Солер Арате), Багатури (Валентин Поптолев) и Вълци (Александър Александров). Следващото издание на Лигата обаче ще има и отборен победител. Целта на Националната боксова лига е да популяризира бокса и да даде повече възможности за срещи на най-добрите ни състезатели. Към формата интерес проявяват и съседни на нас държави, така че занапред може да се мисли и за Балканска лига.