19min.media

Белослава Кръстева изпусна титлата на световното по шахмат

Българката Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико. Тя пропусна отличен шанс да вземе титлата, като в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Кръстева водеше в класирането и се нуждаеше от реми. След поражението Кръстева и Гекамбуру завършват с равен актив от по 8,5 точки, но заради победата в прекия двубой аржентинката печели титлата. Среброто е за американката Кариса Ип, която с победата си над Триша Канямарала (Ирландия) също събира 8,5 точки.


Трите призьорки са с равен актив от точки, но в преките срещи Кръстева има по-лоши показатели. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.


"Играх добра партия, но направих груба грешка и после нямаше какво да направя. Много е важно как си разпределяш силите, защото турнирът е доста дълъг, почти две седмици под непрекъснато напрежение", коментира Кръстева пред БНТ.


Тя сподели, че има по-големи цели за следващата година.


"Мотивирана съм, ще работя здраво, ще играя силни турнири, догодина пак ще се явя на световното и ще се опитам да го спечеля, като ще се опитам да се класирам напред и в професионалния женски шахмат."

Това е втори успех за българския шахмат в рамките на малко повече от месец, след като Нургюл Салимова остана втора в мач за Световната купа. Тя получи шанс да играе в турнира на претендентките през 2024 г., който дава право на участие в мач за световната титла.