19min.bg

БФС разкри гореща линия за борба с уредените мачове

Всеки, който има съмнение за уговорени мачове или корупционни практики във футбола ще може да подаде сигнал. Така от Българския футболен съюз (БФС) обявиха откриването на гореща линия в борбата с корупцията.


"От днес всяко лице, което има съмнения за уговарянето на даден двубой или за наличието на корупционни практики на което и да било ниво от футболната пирамида, може да изпрати сигнал директно до президента и изпълнителния директор на БФС чрез специалната защитена форма на сайта на съюза. Анонимността на жалбоподателя е гарантирана", съобщиха от БФС на официалния си сайт.


"Призоваваме всички, които имат информация за нерегламентирани действия в българския футбол, да използват формата и да се свържат с ръководството на БФС. Сигнали с грубо, обидно или нецензурно съдържание няма да се разглеждат".


През 2019 г. служители на  ГДБОП влязоха в сградата на БФС, разследвайки сигнали за корупция. Това се случи през октомври в разгара на скандалите в българския футбол след мача с Англия. Тогава футболните съдии реагираха остро на обвинения в корупция към тях.


В началото на 2020 г. треньорът на Берое Димитър Димитров-Херо обяви, че чака разследване за корупция сред съдиите.


В същото време министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде заповед, с която от 15 юни допустимата заетост на стадионите и спортните съоръжения да бъде 50% от общия им капацитет. По този начин ще се увеличи броя на зрителите, които ще бъдат допускани на мачовете от футболното първенство. Досега бе позволено да бъде зает 30 % от капацитета на стадионите.