19min.bg

БГ треньор с олимпийско злато в Париж

Българският треньор Георги Помашки отново изведе гръцкия национал Милтиадис Тентоглу до олимпийската титла в скока на дължина на Игрите в Париж. Това е второ отличие от подобен форум за успешния тандем, предаде gong.bg.

Милтиадис Тентоглу преодоля 8.48 метра от втория си опит, за да се окичи със златото в дисциплината.

По този начин гръцкият състезател, воден от българския треньор Георги Помашки, вече е  вторият състезател в историята с повече от една олимпийска титла на скок дължина при мъжете след легендата Карл Люис (САЩ), който триумфира с четири поредни в Лос Анджелис 1984, Сеул 1988, Барселона 1992 и Атланта 1996.

Георги Помашки е личен треньор на Тентоглу от 2017 година, а под негово ръководство атлетът заслужи общо 11 златни медала от големи състезания - два олимпийски, един от световно първенство на открито и още два на закрито, както и по три от Европейски шампионати на открито и на закрито.

Среброто в Париж спечели Уейн Пинок от Ямайка с резултат 8.36 метра, а трети се нареди представителят на Италия Матиа Фурлани с 8.34 метра.

Българският представител в скока на дължина Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите, завършвайки на 14-о място със 7.87 метра.