19min.bg

Даниел Иванов-Аоияма със седма победа на турнира във Фукуока

Българският сумист Даниел Иванов-Аоияма продължава със силното си представяне на турнира по сумо във Фукуока. 27-годишният състезател постигна седма победа в осмия кръг, след като надделя над Саданофуджи. По този начин Аоияма има баланс 7-1 и заема трето място в общото класиране.


Добрите игри на родния сумист говорят, че контузията в коляното, която получи преди година, вече е отшумяла и българинът постепенно намира най-добрата си форма. Международните медии определят Аоияма Косуке (професионалното име на Даниел Иванов) като йотсу-сумо специалист, който разчита на контраатаки.


Другият български представител Калоян Махлянов-Котоошу ще изгуби ранга си одзеки, след като се отказа от участие в турнира, заради травма на рамото. Българинът ще се възстановява в следващите четири седмици. Той обаче ще запише отрицателен баланс от 1 победа и 14 поражения за турнира във Фукуока, което означава, че след 47 поредни състезания Котоошу ще бъде понижен в секиваке за следващия Голям зимен турнир за купата на Императора през януари.


С пълен актив от осем победи продължават Великите шампиони Хакухо и Харамафуджи. Хакухо победи Такекадзе и продължава похода към пета поредна купа на Императора, докато Харамафуджи надви Хомашо.