19min.bg

Двама мароканци спечелиха маратона в София

Двама атлети пресякоха заедно финалната линия на тазгодишното издание на маратона в София. С най-добро време финишираха мароканците Юсеф Сбай и Радуан Нуини, които преодоляха класическата дистанция 42.195 км. за 2:13:03 часа.Те финишираха, хванати за ръка. Официално след фото-финиш успехът е за Сбай, а сребърният медал отиде в Нуини.Трети завърши Мохамед Али, който представя Нидерландия, с време 2:15.21 часа.  „В условията на пандемия много състезания бяха отменени, но нашият маратон се проведе.


Поздравявам организаторите за отличните условия, които предоставиха. Самият факт, че участваха над 2700 души, 300 от които бяха чужденци,показва интереса към софийския маратон. Организацията на спортни събития в такива условия е изпитание за всички, но организаторите имат огромен опит, което им помогна да бъдат спазени всички правила и норми”, похвали се спортният министър Красен Кралев, който лично награди призьорите. През 2020 г. в класическия маратон се включиха 400 състезатели.


    При жените първа финишира Виктория Капилина (Украйна) с нов рекорд на трасето от 2:27:59 часа. След Капилина завърши Джабет Наом (Кения).Първите шестима завършили във всяка дистанция участваха в разпределението на общия награден фонд на състезанието в размер на 63 000 лв.Маратонът на София е част от веригата Бягането - начин на живот. Победителят в нея ще стане ясен след провеждането и на последната надпревара във Варна, която е на 7 ноември.И през тази година софийският маратон се проведе с благотворителна кауза. Организаторите ще отделят по един лев за всеки стартирал за изграждането на спортна площадка за деца с аутизъм.