19min.bg

Джокович не даде шанс на Рубльов и записа 26-а поредна победа в Мелбърн

Новак Джокович направи поредна крачка към десета титла на Australian Open, след като се класира на полуфинал. Сърбинът не даде никакви шансове на шестия в световната ранглиста, побеждавайки с 6:1, 6:2, 6:4. Двубоят на централния корт Род Лейвър Арена продължи само два часа и шест минути. Джокович записа трети успех в четири мача с Рубльов, като единствената му загуба беше нанесена през миналата година на турнира в Белград. Сърбинът достигна своя 44-ти полуфинал в турнирите от Големия шлем, като по този показател е само на два от рекорда на Роджър Федерер (46).


Джокович никога не е губил в полуфинал на Australian Open, като в кариерата си е с със стопроцентова успеваемост и във финалите в Мелбърн – 9 от 9. В мача с Рубльов Джокович записа 26-а поредна победа на Australian Open, с което изравнява рекорд на Андре Агаси от периода 2000-2004. Сърбинът няма загуба в Мелбърн от 2018 г., когато отстъпи изненадващо на осминафинал от корееца Хьон Чун.


Той спечели титлата през 2019, 2020 и 2021 г., а през миналата година не игра. "Мога да кажа, че това е вторият ми най-добър мач след този с Григор Димитров. Мога да бъда много доволен от играта ми. Беше трудно да се адаптирам към условията, най-вече силния вятър", каза Джокович след мача. В следващия кръг носителят на 21 титли от шлема ще играе с американеца Томи Пол - 35-ти в света.