19min.bg

Федерер триумфира в Австралия

Роджър Федерер написа нова златна страница в историята на тениса. И го направи срещу най-големия си съперник Рафаел Надал. Федерер стигна до невероятната 18-а титла от Големия шлем след победа с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 на финала на Откритот първенство по тенис на Австралия.


На 35 години швейцарецът спечели пета титла в Мелбърн. Той трябваше да преодолее най-голямото предизвикателство, за да може да вдигне трофея - Рафаел Надал, който на полуфиналите в турнира елиминира нашия Григор Димитров. Маестро Федерер постигна едва 12-а победа срещу испанеца от 35 мача между двамата, но тази несъмнено е една от най-сладките.


Двамата за девети път играха на финал на турнир от Големия шлем, като Роджър за трети път напусна корта като победител. Най-голямото съперничество в тениса бе подновено, а Рафа за трети път губи финала в Австралия и остава с 14 титли от Големия шлем. Но той показа, че се е върнал сред най-добрите, а след няколко месеца предстои сезонът на клей и любимия му Ролан Гарос.


След като пропусна втората част на миналата година поради операция на коляното, Федерер стигна до първата си титла от Големия шлем от 2012 г., когато за последно триумфира на Уимбълдън.