19min.bg

Франция призовава за прекратяване на всички първенства в Европа

Франция е подела инициативата за прекратяване на всички европейски футболни първенства, които са поставени на пауза в момента заради пандемията от коронавирус. Страната вече сложи край на сезона в Лига 1, Лига 2 и първенството при жените, предаде Спортал. бг.


Това стана факт след продължаването на забраната за масови спортни прояви до септември от правителството, което постави футболните власти пред свършен факт. Според публикация в "Льо Паризиен", президентът Еманюел Макрон настоява за хармонизация на действията във футбола и ще иска същите действия да бъдат предприети и в останалите четири от топ 5 първенствата в Европа - Испания, Италия, Германия и Англия. 


Спортният министър на Франция Роксана Марачиняну е била упълномощена да проведе разговори с колегите си в тези страни, а самият Макрон ще се включи в лобирането с обаждания до правителствените ръководители. Първенствата в изброените държави са в различна степен на готовност за подновяване. В Германия изглеждат най-близо, но всичко ще стане ясно в четвъртък, когато канцлерът Ангела Меркел ще говори по темата.


В Италия изглежда са напът да послушат Макрон и да не подновят сезона. Затова намекна спортният министър Виченцо Спадафора в тв интервю.
"Решенията, които се взимат в други страни, като Франция например, могат да накарат Италия да последва тази позиция, която може да се превърне в общоевропейска", каза Спадафора.