19min.bg

Гришо мина безпроблемно през Ласло Джере и ще се изправи срещу Джокович

Григор Димитров се класира за третия кръг на Australian Open, след като записа убедителен успех над сърбина Ласло Джере - 6:3, 6:2, 6:0. Българинът не срещна никакви проблеми срещу 68-ия в световната ранглиста, като двубоят продължи само 94 минути.


Срещата на корт 1573 се игра при сложни условия заради силен вятър. Температурата от 18 градуса беше драстично по-ниска от показанията преди два дни, когато Димитров започна участието си в турнира срещу Аслан Карацев.


Двубоят беше първи между Димитров и Джере. Българският тенисист продължи към третия кръг, след като през 2022 г. отпадна на второто стъпало в турнира. Димитров не даде нито точка за пробив на Джере, а в хода на мача допусна само 16 непредизвикани грешки срещу 44 за сърбина.
В следващия кръг Димитров ще се изправи срещу деветкратния шампион Новак Джокович.


Българинът стартира уверено в първия сет и проби Джере още във втория гейм, след което го затвърди, за да поведе с 3:0. Авансът се оказа достатъчен на Димитров да контролира развоя, той пропусна възможност за втори пробив, като имаше сетбол при 5:2. В крайна сметка след 38 минути българинът взе първата част с 6:3. Сетът беше белязан от по-дълги разигравания и по-голям брой непредизвикани грешки от обикновено.
Димитров започна с пробив и втория сет, като взе подаването на Джере и след това поведе с 2:0.


Българинът не само, че не даваше много точки на съперника си, но и го проби още веднъж, правейки резултата 4:1. Той можеше да приключи сета предсрочно, след като в седмия гейм имаше три възможности за нов пробив, но Джере се пребори да вземе подаването си. Последва експресен гейм за Димитров, който за малко над минута го спечели и затвори втората част.


Третият сет беше още по-неравностоен, след като Джере почти не оказа отпор. Сърбинът доиграваше срещата и Димитров се възползва, за да направи "геврек", печелейки на нула.


Денят в Мелбърн предложи и няколко големи изненади при мъжете, след като третият в света Каспер Рууд отпадна. Норвежецът загуби в четири сета от Дженсън Бруксби (САЩ) - 3:6, 5:7, 7:6 (4), 2:6.





Снимка: Маргарита Петрова