19min.media

Гришо се наложи над Алексей Попирин в Шанхай

Григор Димитров се класира за осминафиналите на ATP 1000 турнира на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Шахнай с награден фонд 9 милиона долара.

Поставеният под №9 в схемата българин победи със 7:6(5), 6:2 №24 в световната ранглиста Алексей Попирин (Австралия). Срещата продължи 89 минути.

Това беше четвърти мач между двамата тенисисти, а резултата вече е 2:2 победи. Димитров пък успя да си върне на Попирин за драматичната загуба на ATP 1000 турнира от сериите "Мастърс" в Монреал (Канада). Тогава Григор пропусна три мачбола и отстъпи с 1:2 сета.

Първия сет вървеше без точки за пробив до 6:5 гейма в полза на Димитров. Тогава той изпусна сетбол, а след това се стигна до тайбрек. Българинът поведе в него с 6-4 и спечели със 7-5 точки. Във втората част Димитров поведе с 4:0 и спечели с 6:2.

Първата ракета на България се справи с 13-те аса на австралиеца в мача, като му позволи да вземе само една точка от разиграни 35 на негов първи сервис. Димитров получи солидна помощ и от огромния брой непредизвикани грешки на съперника си, които бяха общо 32 в срещата.

За място на четвъртфиналите Димитров ще играе срещу №65 в световната ранглиста Якуб Меншик, който елиминира Александър Шевченко с 6:1, 6:7(5), 6:2. През месец април Григор отстъпи пред 19-годишния чех на Мастърс 1000 турнира в Мадрид. Това е и единствената среща между двамата.

За 33-годишния Димитров това е трето класиране за четвъртия кръг в надпреварата в китайския град, като предишните две дойдоха в последните му две участия. През 2023 година той игра полуфинал, а през 2017 година се класира за четвъртфиналите. През миналата година Димитров достигна до полуфиналите, където загуби от Андрей Рубльов (Русия).