19min.bg

Карлос Насар се завърна с титла и световен рекорд в Доха

Българският щангист Карлос Насар се завърна по впечатляващ начин в състезанията, поставяйки световен рекорд. Той го направи на турнира от сериите Гран при в катарската столица Доха, като надпреварата е и олимпийска квалификация. Българинът спечели състезанието в категорията си 89 кг.


Насар, който е само на 19 години, постигна двубой от 393 кг, а по-пътя към него направи и световен рекорд в изтласкването - 223 кг. За него това е първо състезание, след като през май пострада в битов инцидент и претърпя операция на ахилесовото сухожилие. Травмата го извади от световното първенство.


В изхвърлянето Насар направи успешни опити от 165 и 170 кг, но не успя на 175. С този резултат той остана зад лидера Йеисон Лопес (Колумбия) - 180 кг. В изтласкването обаче българинът нямаше конкуренция, като преодоля последователно 205 и 211 кг, след което се справи уверено и с 223 кг.


Постижението му е с килограм повече от досегашния световен рекорд.


"Вярвах във възстановяването си, защото ако не вярвах и бях загубил надежда, нямаше да се получи така добре. Не загубих вяра в себе си. Занапред мисля да се концентрирам изцяло върху първите места и да продължавам така до Олимпиадата”, коментира Насар.