19min.bg

Китайската антидопингова агенция призова за повече тестове на американците

Китайската антидопингова агенция (CHINADA) излезе с изявление, в което призовава за повече тестове на американските атлети.

Поводът е участието на спринтьора Ерийон Найтън на Олимпиадата, след като той даде положителен тест за употреба на забраненото вещество тренболон.

Чинада обвини американската антидопингова агенция в двойни стандарти и опит за прикриване на провиненията на местните аклети. В същото време американците обвиняват китайската антидопингова агенция в същото.

Найтън даде положителен тест за тренболон по-рано тази година, но не беше наказан за Игрите в Париж, след като властите решиха, че става дума за употреба на заразено месо.

В същото време американците, както и британците, обвиняват Китай за прикриване на 23 случая с допинг на местни плувци, които дадоха положителни проби преди Олимпиадата в Токио, а сега участват в Париж.

От Чинада изтъкват, че веществото тремболон често се използва в американския спорт и че "31% от местните атлети за били неадекватно тествани в годината преди Игрите в Токио".