19min.bg

Легендарният фехтовач Васил Етрополски обяви намерението си да се кандидатира за президент на федерацията по фехтовка в емоционален пост

Чудесна новина за българския спорт. Легендата на фехтовката у нас Васил Етрополски обясни във Фейсбук, че предстои да се пенсионира като програмист в Ню Йорк и да се посвети на любимия си спорт като има намерение да се кандидатира за президент на Българската федерация по фехтовка (БФФ), чиито избори са насрочени за 17 декември тази година.

"Моя отдавнашна идея беше да се опитам да работя за създаването на модерна, активна, правилно структурирана федерация с главната задача да помага на всички клубове и да не пречи. Когато го споделях, ме питаха защо не се наемам. Отговорът винаги беше, че не мога, защото работя и живея извън България. Но някой ден... Този ден дойде. 99% от тези, с които споделих, твърдо ме посъветваха да не се захващам, защото няма оправия. Това много ми хареса, значи ще се захвана с нещо безнадеждно. Какво по-хубаво и удовлетворително от това да направиш "невъзможното"? Навремето така казваха, че моят стил на фехтовка е безнадежден, че техниката ми е слаба, че само тичам по пътеката, че идеите ми са лоши. Това винаги ме амбицира”, увери Васил.




65-годишният Етрополски от 1991 г. живее в САЩ, но все по-често се задържа за дълги периоди в България. Световният шампион от Виена '83 (б.р. на световното първенство тогава Васил взима първото място, а неговият брат близнак Христо печели третото място - феноменалното тук е, че това е на един и същи турнир) участва и в създаването на академия, носеща името му.

Благодарение на неговия авторитет, професионализъм и ерудиция българската фехтовка се издигна до световни висоти, където конкуренцията е ужасяваща, а негов продукт са десетата от игрите в Париж Йоана Илиева, както и цяло силно поколение сабльори.