19min.bg

Манчестър Сити вдигна мечтания трофей от Шампионската лига


Манчестър Сити спечели първи трофей от Шампионската лига в своята история. Това се случи след успех с 1:0 над Интер на Ататюрк в тазгодишния финал на най-престижната клубна футболна надпревара. Родриго Ернандес отбеляза единственото попадение в 68-ата минута и така донесе исторически требъл  (шампиони на UK, Европа и FA Cup) на гражданите. Те станаха едва вторият английски отбор с подобно постижение след градския им съперник Манчестър Юнайтед.


Отборът на Интер, който се бореше за четвърта европейска титла, даде сериозен отпор на фаворизирания тим на гражданите и след като се оказа изоставащ в резултата, имаше три страхотни възможности да вкара мача в продължения. Удар на Димарко обаче срещна гредата, а Лукаку пропусна от няколко метра. В добавеното време и Едерсон спаси английския шампион.  Нерадзурите губят за трети път в спора за купата след 1967 и 1972 г.  Треньорът Симоне Индзаги пък загуби за пръв път финал, в който негов тим взима участие. Той не успя да добави още един трофей към тези от Купата на Италия и двете суперкупи на страната.


Сити завърши турнира без нито една загуба през този сезон, докато Интер има вече три поражения. Първите две бяха в груповата фаза в мачовете срещу Байерн Мюнхен. Интересно е, че това бе първи официален сблъсък между Манчестър Сити и Интер изобщо.


Мениджърът на Сити Гуардиола спечели за трети път Шампионската лига след двата си триумфа с Барселона през 2009 и 2011 г., като пред него остава само Карло Анчелоти. Той има четири трофея.


"Уморен. Спокоен. Доволен. Успехът дойде толкова трудно. Интер е наистина добър. Бъдете търпеливи, казах на полувремето. Трябва да имате късмет. Този мач е хвърляне на монета. Но триумфът беше предначертан от звездите. Принадлежи ни”, каза емоционалният Гуардиола след мача.