19min.bg

Марк Маркес ще си партнира с Баная в Дукати

Марк Маркес ще бъде новият съотборник на Франческо Баная в заводския отбор на Дукати в MotoGP за сезон 2025. Това съобщава авторитетното издание motorsport.com, което се позовава на свои източници в двата лагера. До този развой на сагата с бъдещия съотборник на Баная се стигна след един доста турбулентен уикенд на „Муджело“. Преди той да започне италианският вестник Gazzetta dello Sport съобщи, че в Дукати са избрали Хорхе Мартин за съотборник на Баная.

Надеждите на шефовете от Борго Панигале бяха те да убедят Маркес да приеме офертата да премине в Прамак Дукати, където да разполага с актуален мотор, а не с едногодишен, какъвто би имал, ако остане в Грезини Дукати. Самият Маркес обаче каза в четвъртък, че за него Прамак Дукати не е вариант и той иска да бъде в заводския тим догодина. Испанецът бе категоричен, че ако той не бъде привлече в официалния тим на Дукати, ще потърси друг производител, който да откликне на желанията.

Изглежда шефовете на Дукати са приели тази заплаха от страна на Маркес доста сериозно и след разговори в хода на уикенда за Гран При на Италия се е стигнало до решението именно той да бъде съотборник на Баная догодина. Това ще означава, че Хорхе Мартин ще се раздели с производителя, тъй като и той бе поставил подобен ултиматум, но неговите козове са се оказали по-слаби от тези на Маркес.

Основната разлика между двамата идва от факта, че Маркес е много по-добре позната фигура на широката аудитория и от маркетингова гледна точка за Дукати ще е по-добре да име в своите редици именно шесткратния шампион.