19min.bg

Меси предизвика вълнения след спонсорски договор със Саудитска Арабия


Лионел Меси беше представен като туристически посланик на Саудитска Арабия на специално събитие в Джеда. Футболистът на ПСЖ присъства на откриването на фестивал в града, който традиционно дава начало и на сезон, изпълнен с над 2800 различни събития.



Седемкратният носител на Златната топка обяви новината и в Инстаграм чрез спонсорирано съобщение, в което използва и хаштаг "Посетете Саудитска Арабия".



Новината предизвика много негативни коментари, тъй като страната от години е критикувана за свободата на словото и правата на човека. Организацията Grant Liberty още преди няколко месеца призова Меси да не се включва в подобен проект.



"Вие сте вдъхновение и пример за милиони хора по целия свят. Това ви дава голяма сила, но с нея идва и отговорност", обърнаха се от организацията към Меси. "Ако кажете да на "Посети Саудитска Арабия", то казвате да и на нарушаването на човешките права, които се случват там.



Това е пореден спонсорски договор на Меси, който е един от най-добре печелещите спортисти в света. Преди това аржентинецът подписа за 20 милиона долара с компания за фенски жетони, както и с модния бранд Диор.