19min.bg

Мирела Демирева не успя да преодолее квалификациите в скока на височина в Париж

Първата българска атлетка в Париж Мирела Демирева не успя да преодолее квалификациите в скока на височина във френската столица при своето трето участие на олимпийски игри. Българката преодоля 1.83 м от първи опит, след това се справи от втория с 1.88 м и направи три фала на 1.92 м, като по този начин приключи своето участие. С постижението си Демирева раздели 19-а позиция с още четири състезателки.

34-годишната софиянка е сребърна медалистка от Рио де Жанейро 2016, а в Токио през 2021 г. също беше финалистка и завърши 12-та.

Демирева има личен рекорд в дисциплината 2.00 м, а през този сезон най-доброто й постижение е 1.93 м.

До квалификационната норма от 1.97 м не се стигна. Новата световна рекордьорка в скока на височина Ярослава Магучих нямаше проблеми и намери място във финала с 1.95 м. Световните шампионки в зала и на открито Никола Олислагерс и Елинор Патерсън (Австралия) също продължават напред с 1.95 м.

Голямата звезда на Сърбия за олимпийски медал Ангелина Топич имаше ужасяващ олимпийски дебют. 18-годишната сръбкиня, която през сезона записа национален рекорд от 1.98 м., се контузи още на загрявката и се наложи да скача с превързан десен глезен. Тя видимо изпитваше болка и трудност, но все пак преодоля 1.88 м и 1.92 м от трети опит и успя да се класира за финала.