19min.bg

Не можете да ме бутнете: Джокович към феновете

Новак Джокович обвини част от феновете на Централния корт на "Уимбълдън" в неуважение и в това, че са използвали името на опонента му Холгер Руне, за да го освиркват. Сърбинът се класира на четвъртфинал след победа в три сета.

По време на мача фенове скандираха в подкрепа на датчанина, удължавайки фамилното му име: "Руууууне!" Според Джокович обаче това е прикрито освиркване.

Попитан дали подобни скандирания са били неуважителни към него, Джокович каза: "Да, такива бяха. Знам, че скандираха за Руне, но това беше оправдание за освиркване. Аз съм в тура повече от 20 години. Знам всички трикове. Знам как стават нещата, всичко е наред."

След това той се обърна директно към скандиращите фенове и каза: "Играл съм в много по-враждебни обстановки, вярвайте ми - не можете да ме бутнете. На всички фенове, които показаха уважение тази вечер, благодаря от сърце и го оценявам. А на всички, които решиха да проявят неуважение към мен, пожелавам леееееека нощ."

Джокович не за първи път има подобни ситуации с фенове на "Уимбълдън". Той беше освиркван на финала през 2019 г. срещу Роджър Федерер. През 2022 г. Джокович отново получи освирквания, след като прати въздушна целувка на феновете след победа срещу британеца Камерън Нори на полуфинал.

Руне защити феновете: "Ако не знаеш какво се случва, вероятно звучи като освиркване. Но ако знаеш - това е моето име. Ако той не помни, вероятно му е звучало различно. Не мисля, че това повлия много на мача."

По-късно Джокович повтори позицията си и на пресконференцията след мача: "Когато публиката преминава границата, реагирам. Не съжалявам за думите и действията си на корта."