19min.bg

Още 4 държави няма да изпратят боксьори на Световното заради състезателите от Русия и Беларус

Още четири държави обявиха, че няма да изпратят свои отбори на Световното първенство по бокс през 2023 г. заради позволеното от международната федерация (IBA) участие в тях на състезатели от Русия и Беларус под техните национални знамена и символи.


Чехия, Канада и Швеция съобщиха, че се оттеглят и от женския шампионат в Ню Делхи (Индия, 15-31 март), и от мъжкия в Ташкент (Узбекистан, 1-14 май). От федерацията на Великобритания пък засега заявиха, че няма да се явят в надпреварата при дамите, а допълнително ще обмислят за мъжете.

Така бойкотът на първенствата се разшири до общо шест страни. Първи своето несъгласие с политиката, водена от приближения до Владимир Путин президент на IBA Умар Кремльов, изразиха САЩ, които още в средата на миналата седмица оповестиха решението си да не участват. Ден по-късно към тях се присъедини и Ирландия.

"Ние сме на същото мнение като колегите ни от другите държави - коментира шефът на чешката боксова асоциация Марек Шимак. - Това ни тревожи. Това не е правилно. Световната федерация е ръководена от руснак, който е в много близки отношения с Путин, а всичко се плаща от "Газпром". Глупавото е, че Европа е малка, а той (б. р. - Кремльов) влияе навсякъде с пари. Проблемът е, че някои страни позволяват да бъдат подкупени."

В свое изявление от канадската федерация обявиха, че ще бойкотират първенствата освен заради руското присъствие и като протест срещу управлението на спорта под изцяло руско влияние.

"Имайки предвид продължаващата корупция в IBA, ние сме сериозни разтревожени за бъдещето на нашия спорт в олимпийското семейство - каза президентът на Boxing Canada Райън О`Шей. - Осъзнаваме последствията, които ще има това решение върху спортистите от нашите национални отбори и търсим подходящи заместващи турнири, в които те да продължат своето развитие на най-високо ниво, за да са максимално подготвени за Панамериканските игри и олимпиадата в Париж 2024."

Сходна позиция декларира и председателят на