19min.bg

Откриха първо по рода си съоръжение по модерен петобой в България в реновирания Балона

Община Пазарджик и Българската федерация по модерен петобой откриха официално новото съоръжение по петобой, което се изграждаше последните два месеца, в реновирания спортен комплекс „Балона“.

Съоръжението, което отговаря на всички най-актуални специфики на спорта, е първото по рода си в България. То е изградено и инсталирано от водеща италиано-швейцарска компания със сертификат от международната федерация, позната с проектирането и изграждането на спортни съоръжения от най-висок ранг в цяла Европа.

Специални гости на откриването бяха кмета на Община Пазарджик, Петър Куленски, зам.-кметът на Община Пазарджик Таня Колчакова, Андрей Кузманов – председател на БФМП, Камелия Александрова – изпълнителен директор на БФМП, и българските петобойци, които ще представят страната ни на Олимпиадата  в Париж след броени дни.




„Днес е страхотен ден за спорта в Пазарджик – не само, защото състезателките на бадминтон-скуош клуб Пазарджик Габи и Стефи Стоеви се класираха за четвъртфиналите на Олимпийските игри, но и защото откриваме първо по рода си съоръжение за “обстикълс” или прескачане на препятствия – новата дисциплина в модерния петобой. Сред нас е и Тодор Михалев – българският петобоец, които след два дни заминава за Париж, за да представя България на Олимпийските игри. Нашата цел е с постоянство, изграждайки и поддържайки спортна инфраструктура и подпомагайки местните състезатели, да създадем условия, които да раждат все повече шампиони. Шампиони, които идват именно от Пазарджик и които винаги ще намират правилната среда за спорт тук.“, сподели кметът Петър Куленски на откриването на съоръжението.

„Това съоръжение е символно, защото то ще се превърне в маяк за практикуването на този уникален и намиращ все повече световно признаване спорт. Искрено съм благодарен на кмета на Община Пазарджик г-н Петър Куленски за всичко, което прави за модерния петобой и за ползотворното сътрудничество, което ще имаме занапред. Щастлив съм, че именно Пазарджик ще бъде трибуната за първото голямо състезание в след по-малко от месец, когато на комплекс Балона от 23 до 25 август ще се проведе националния шампионат за мъже и жени. Това е само началото и тепърва световната общност ще чува и ще посещава Пазарджик чрез съвместните усилия на Българска федерация по модерен петобой и Община Пазарджик за развитие на спорта.“, сподели Андрей Кузманов – председател на БФМП.

Поставянето на новото съоръжение ще предложи модерни условия за трениране и състезания на атлетите от цялата страна. Очаква се то да допринесе за популяризирането на петобоя и други спортове сред младежите и населението на Пазарджик, като предоставя отлични условия за тренировки и състезания.

Освен това, новото съоръжение ще привлече национални и международни спортни събития, което ще повиши и туристическия интерес към града и ще допринесе за икономическото му развитие. Инвестициите в спортната инфраструктура са част от приоритетите на Община Пазарджик, защото така насърчат активния начин на живот сред гражданите и допринасят за подобряване на общественото здраве.