19min.media

Първи подиум за Аби в Световната ски- купа, за България - от 39 г. (Фотогалерия)

Алберт Попов записа историческо класиране в старт за Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като завърши трети в слалома в Палисейдс Тахо, САЩ. Това е първи подиум за българина в кариерата му, като той завърши само на 24 стотни зад победителя Александър Стен Олсен (Норвегия).


В състезанието Попов раздели третата позиция с Клеман Ноел от Франция, като двамата завършиха с равно време. Досега в кариерата си Попов имаше четвърто място от миналогодишните финали в дисциплината в Мерибел, както и шесто място от Шладминг.


В състезанието в американския зимен център, което се проведе при постоянен снеговалеж, Алберт беше едва 25-и след първия манш с 53,65 сек. Българинът обаче направи изключително каране във второто спускане, в което записа най-добрия резултат - 54,06 сек. и събра комбинирано време от 1:47,71 мин.
Последният подиум за наш скиор беше от 16 декември 1984 г., когато Петър Попангелов се нареди трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Легендата е и единственият българин, който е печелил старт за Световната купа - в Ленгрис (Германия) през 1980 г.


"Това беше ден от една детска мечта - подиум в старт за Световната купа! Нямам думи да опиша радостта на целия екип след добре свършената работа от всички! Едно наистина вълнуващо състезание до самия край. Благодаря на всички замесени!", написа Алберт във Фейсбук.


В генералното класиране за Световната купа начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1466 т., следван от Александър Аамод Килде (Норвегия) с 1080 и Кристоферсен с 874. Попов е 42-ри със 160 точки.


ВИЖ СНИМКИ ТУК!