19min.media

Публичният фонд на Саудитска Арабия преговаря за създаване на боксова лига

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) обсъжда с множество заинтересовани страни създаването на боксова лига. Проектът може да се окаже най-голямата промяна в спорта, съобщават за "Ройтерс" хора, които са в течение на идеята.

PIF иска да инвестира в съвместно предприятие с някои от заинтересованите страни в спорта, което би довело до повече боксови срещи, коментират запознати, говорейки при условие за анонимност.

Няколко водещи промоутъри, сред които Matchroom Boxing и Golden Boy Promotions, участват в обсъжданията, които могат да доведат до сделка, оценяваща новото дружество на 4-5 млрд. долара. Идеята е PIF създаде предприятие, което да обедини основните организатори на спорта и в което да придобие миноритарен дял, допълва източник лицето.

Турки ал-Шейх, близък съветник на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който е силно ангажиран в спортния сектор и е председател на Саудитската служба за развлечения, е наблюдавал финалните дискусии около потенциалната сделка преди около месец, добавя пред "Ройтерс" втори човек.

Потърсени за коментар PIF и Matchroom Boxing отказват, а от Golden Boy Promotions не са отговорили.

В момента в бокса има няколко организации, сред които Световния боксов съвет (WBC), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Световната боксова организация (WBO). Всяка една от тях има свои собствени правила за шампионските пояси.

В последните години Саудитска Арабия е домакин на всички големи боксови двубои.

Страната влага милиони в спортни събития, тъй като се стреми да откъсне кралството от зависимостта от петрола в рамките на програмата "Визия 2030" на престолонаследника Мохамед, която има за цел да доведе до развитие на туризма, да стимулира частния сектор и да създаде работни места.

"Боксът има потенциал да привлече вниманието на инвеститорите към кралството", казва Себастион Сонс, старши изследовател в консултантската компания CARPO.

"Инвестирайки в спорта, Саудитска Арабия иска да получи по-голям достъп до пазара, да създаде нови политически и икономически мрежи, иска да спечели привлекателност като туристическа дестинация, а също така иска да повиши глобалната осведоменост за трансформацията, която Саудитска Арабия претърпява."

През 2023 г. PIF разтърси света на голфа, като финансира сериите LIV Golf - ход, който създаде съперничество с PGA Tour и доведе до шокираща сделка за сливане на туровете. Тази сделка сега е изложена на риск, след като преговорите между PGA и LIV се забавиха и след като комисия на Сената на САЩ я нарече опит на правителството на Саудитска Арабия да "купи влияние" в американския спорт.

Критиците обвиняват страната, че използва своя суверенен фонд, за да участва в "пране на спортни средства" в условията на остра критика към състоянието на човешките права в Саудитска Арабия.

"Ако спортното пране ще увеличи моя БВП с 1%, тогава ще продължа да правя спортно пране", каза престолонаследникът пред Fox News миналата година.