19min.bg

Радослав Янков триумфира със Световната купа в сноуборда

Българинът Радослав Янков си осигури Световната купа по паралелен гигантски слалом в сноуборда. Във вчерашния последен старт за сезона той отпадна на четвъртфиналите на паралелния слалом във Винтерберг, Германия, но това се оказа достатъчно за крайния успех. В генералното класиране Радо събра 4050 т., а италианецът Роланд Фишналер остана втори на на 430 точки от българина.


Постижението на родения в Чепеларе е уникално, тъй като в България дори няма писта за сноуборд.


26-годиншият състезател записа три подиума през сезона за Световната купа - той триумфира през декември в Италия, а през януари грабна по едно първо и второ място, съответно в Австрия и Словения.



„Спечелването на Големия кристален глобус от Радослав Янков е наистина невероятен успех, за който дори и не сме си мечтали. Това доказва по категоричен начин че България е на картата на световните зимни спортове. Страната ни показа, че може да изгражда топ спортисти в зимните спортове“, коментира президентът на БФ Ски Цеко Минев.


През уикенда представителката ни при жените Александра Жекова спечели старта от Световната купа в дисциплината бордъркрос, който се проведе в швейцарския зимен център Вейсона. 28-годишната състезателка записа трета победа в своята кариера и първа от пет години насам. Вчера Жекова пък завърши на пето място в дисциплината сноубордъркрос.