19min.bg

Роджър Федерер разби Анди Мъри на финала на „US Open“

Швейцарският тенесист Роджър Федерер победи в понеделник късно през нощта шотландеца Анди Мъри. Федерер триумфира за пети пореден път на Откритото първенство на САЩ.
27-годишният швейцарец, който е номер две в световната ранглиста победи убедително намиращият се на 6-то място в подреждането британец с 6:2, 7:5 и 6:2 за 1 час и 51 минути игра.
По този начин Роджър си осигури 1500000 щатски долара от наградния фонд на турнира, а подгласникът му Мъри заработи 750000 долара. Победата на Федерер е изключителна, тъй като той е първият играч с пет поредни титли на турнира след Бил Тилден, който прави постижението си през 20-те години на миналия век. Роджър е и първият състезател в историята на тениса с по пет поредни победи в два от турнирите от Големия шлем – „US Open“ и „Уимбълдън“. Мъри от своя страна пропусна възможността да стане първият британец с титла от Голямата четворка от 72 години насам. За последно представител на Великобритания триумфира именно в Ню Йорк през 1936 година. Това бе Фред Пери.
След изключително тежката битка на Мъри срещу Рафаел Надал на полуфиналите, играна в два дни поради буря, 21-годишният шотландец бе видимо изморен и трудно можеше да се противопостави на бившия номер 1 в света. Федерер диктуваше играта през първия сет и даде само два гейма на противника си. Вторият сет бе доста по-оспорван, като при 0:2 за швейцарецът Мъри намери сили да направи пробив и изравни резултата – 2:2. В този сет Мъри почувства болка в коляното, но въпреки нея продължи. Това явно му повлия и той загуби сета със 7:5. В последния сет Федерер бе безапелационен и поведе с 5:0 гейма. Шотландецът върна два гейма, но в крайна сметка Роджър триумфира с титлата. С победата си в Ню Йорк швейцарецът се доближи само на една титла до великия Пийт Сампрас. Той има 14 титли от Големия шлем, а Федерер 13.