19min.bg

Ройтерс: САЩ с години прикривали допингирани спортисти

Президентът на WADA Витолд Банка влезе в задочен спор с изп. директор на USADA Травис Тайгарт.

Американската антидопингова агенция (USADA) с години е позволявала на уличени в измама спортисти да продължат да се състезават без никакви санкции. В замяна те са работели "под прикритие" като информатори както срещу други измамници, така и срещу дилъри на забранени медикаменти в професионалния спорт.

Разкритието беше направено от агенция "Ройтерс" и беше потвърдено от световната антидопингова агенция (WADA). Глобалният орган отправи и публична критика към държавната политика на САЩ, но същевременно призна, че е бил запознат с тази практика.

Журналистическото разследване е установило, че USADA е нарушила световния антидопингов кодекс, позволявайки на няколко спортисти, заловени с допинг между 2011 и 2014 г., да продължат да се състезават без санкции и без съдебно преследване в замяна на информация за други нарушители.

"USADA казва, че тактиката е необходима и допустима и иска да продължи да я използва. WADA казва, че това е против нейния кодекс и че спортисти, хванати да нарушават допинг правилата, не трябва да се допускат до състезания, потенциално печелейки парични награди и медали, без първо да бъдат публично преследвани и санкционирани", пише "Ройтерс".

Часове след публикуването на материала от самата WADA признаха, че са научили постфактум за действията на USADA.

"WADA е запозната с най-малко три случая, при които на спортисти, които са извършили сериозни нарушения на антидопинговите правила, е било позволено да продължат да се състезават с години, докато са действали като агенти под прикритие за USADA, без тя да уведоми WADA и без да има разпоредба, позволяваща подобно практика съгласно глобалния кодекс или собствените правила на USADA", се казва в изявление на световната антидопингова агенция.

От там съобщиха само, че "тримата спортисти вече са се пенсионирали", но отказаха да назоват имената им от съображения "за тяхната сигурност, в случай че бъдат изправени пред отмъщение".

От своя страна американската антидопингова агенция защитава тактиката си с аргумента, че в един от тези случаи спортистът информатор е предоставил "разузнавателни данни за разследване на федералните правоприлагащи органи на САЩ в схема за трафик на хора и наркотици".

"Това е ефективен начин да се справим с тези по-големи, системни проблеми", твърди главният изпълнителен директор на USADA Травис Тайгарт. Агенцията обаче отказва да предостави подробности за конкретния случай, при който информацията от допингирания спортист е помогнала на властите в САЩ.

Тайгарт е известен с това, че ръководи наказателното преследване от страна на USADA спрямо развенчания американски колоездач Ланс Армстронг. Той смята, че използването на спортни мошеници за изобличаване на по-висшестоящи фигури по веригата, както и събирането на разузнавателна информация за организирана престъпна дейност, свързана с допинга и трафика на забранени вещества, е "правилното нещо, което може и трябва да се направи".

Съгласно световния антидопингов кодекс, който USADA е подписала, спортист, който "помага съществено при допинг разследване, може да претендира за временно спиране на част от всяка дисквалификация след съдебно преследване". Не съществува конкретна формулировка, която да допуска, че спортисти, които са нарушили антидопинговите правила, могат да продължат да се състезават, без първо да бъдат преследвани и санкционирани.

 

БИТКА В РАЗВИТИЕ

След като схемата "допинг под прикритие" излезе наяве, двете агенции започнаха размяна на обвинения и оправдания. Предположението, че кодексът "може да се използва, за да се оправдае неуспехът да се преследва случай в продължение на години, докато допингираните спортисти се изпращат обратно на полето като информатори под прикритие, за да се състезават срещу чисти спортисти, е очевидно погрешно", заявиха от WADA.

От USADA пък казаха, че "като се има предвид позицията на WADA, ние ще се въздържим от използване на тактиката отново, освен ако глобалната агенция не даде разрешение". Шефът Тайгарт добави, че според него WADA е възприела "анти-чиста спортна позиция".

От WADA признаха, че през 2021 г. USADA я е информирала, че още от 2011 г. е позволила на нарушаващи правилата спортисти да действат като информатори, а глобалната агенция ѝ е казала "незабавно да спре тази практика". Според глобалната агенция двама от спортистите са били с нисък ранг, но един е бил с по-елитен профил.

От WADA твърдят, че към момента, в който USADA я е информирала за практиката, участващите в схемата спортисти вече са се били пенсионирали и че тяхната безопасност би била застрашена, "ако WADA обжалва резултатите им и поиска връщане на парични награди, предвид работата, кято информаторите са извършвали".

"Случаят на спортиста с по-висок профил никога не е бил публикуван резултатите никога не са били анулирани, парите от наградни фондове никога не са били връщани и никога не му е била налагана дисквалификация", заяви WADA.

От агенцията добавят, че нейният старегически отдел е преценил, че рисковете за спортиста са достатъчно реални, за да не може да откаже искането на USADA да затвори случая. "Поставена в тази невъзможна позиция, WADA нямаше друг избор, освен да се съгласи", се казва в съобщението.

От USADA пък заявиха в свое изявление, че WADA е била наясно със случаите преди 2021 г., и нарече изявлението на глобалната агенция "клевета", направена в отговор на критиките за справянето им със случая с китайското плуване.