19min.bg

Руският отбор по борба се отказва напълно от участие в Олимпийските игри

Руската федерация по борба излезе с изявление, в което се казва, че се отказва от получените олимпийски покани. Това означава, че на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. няма да има руски борци, независимо от стила или статута им в МОК.

По-рано голяма част от руските спортисти бяха обявени за недопустими за участие в състезанията от Комисията за преглед на допустимостта на индивидуалните неутрални спортисти, тъй като не са се придържали към насоките, одобрени от МОК, тъй като се отнасят до нахлуването на Русия в Украйна.

Въпреки че Русия все пак успя да одобри 10 борци в свободния стил за мъже, свободния стил за жени и гръко-римската борба, те ще бойкотират игрите заедно.


   "Руската федерация по борба, спортистите и треньорите на руските национални отбори по свободна, женска и гръко-римска борба няма да последват примера на политиците и няма да позволят да бъде сломен духът на руския отбор. Не приемаме неспортсменския принцип на подбор, от който се е ръководил Международният олимпийски комитет при формирането на списъка с правоспособни състезатели, чиято цел е да подкопае принципа на единство на нашия отбор." - Руската федерация по борба.