19min.bg

Руските телевизии ще бойкотират Олимпийските игри в Париж

Руските телевизионни канали и стрийминг услуги няма да излъчват тазгодишните Олимпийски игри, които ще се проведат от 26 юли до 11 август в Париж, съобщиха руски медии.

Първоначално МОК забрани на руските и беларуските спортисти да се състезават на международно ниво след избухването на конфликта в Украйна през февруари 2022 г. През декември миналата година обаче органът премахна пълната забрана и постанови, че ограничен брой лица от двете държави могат да участват в Олимпийските игри под неутрален флаг. Смята се, че само 36 руски спортисти са били одобрени, но оттогава 20 са отказали да участват, позовавайки се на унизителни условия.

МОК също така постанови, че на спортистите от двете страни ще бъде забранено да участват в традиционния парад по време на церемонията по откриването. Очаква се това да бъде събитие на открито, като атлетите ще се движат с лодки по река Сена в продължение на няколко километра към Айфеловата кула.


МОК наложи и редица ограничения за квалификациите. На спортисти, които публично са подкрепили "военната операция" на Москва или по някакъв начин са свързани с руската армия, не се разрешава да участват в игрите.


Големи телевизионни оператори като "Първи канал" и "Россия 1" категорично отказаха да покажат събитието "без знамето и химна на Руската федерация". Съобщава се обаче, че Match TV е планирала да закупи права за излъчване на избрани турнири с участието на руски участници, но се е отказала от идеята, след като борците и джудистите са отхвърлили поканата на МОК да се състезават.


 Мария Пенчева