19min.bg

Сър Алекс Фъргюсън е най-великият треньор за всички времена

Сър Алекс Фъргюсън бе обявен за най-великия треньор на всички времена в най-новата класация на списание "FourFourTwo" за 100-те най-велики треньори в историята, предаде webcafe.bg.


Шотландският специалист ще бъде запомнен най-силно за 27-те години, в които бе начело на Манчестър Юнайтед. В този период той превърна "червените дяволи" в един от най-силните отбори и най-големите клубове в света.


С Юнайтед Фърги спечели цели 38 трофея, като преди това се радваше на успехи и с Абърдийн.


Шотландецът води "червените дяволи" между 1986 и 2013 година, като изведе тима до 13 титли на Висшата лига (задминавайки и Ливърпул), пет трофея от ФА Къп, четири от Купата на лигата, като спечели два пъти Шампионската лига и веднъж Световното клубно първенство.


Преди това, като треньор на Абърдийн, Фъргюсън спечели три титли на Шотландия, четири Купи на Шотландия, една Купа на лигата, триумфирайки в турнира за Купата на носителите на купи (КНК) и за Суперкупата на УЕФА.


Той е последният мениджър в историята на шотландския футбол, който печели титлата на страната, преди да настъпи пълната доминация на Селтик и Рейнджърс.


Фъргюсън за кратко бе начело и на националния отбор на Шотландия, с който отпада още в груповата фаза на Световното първенство през 1986 година, като точно преди турнира приятелят му и негов бивш асистент - Джок Стайн, умира неочаквано.


Сър Алекс постигаше успехите си, благодарение на способността си да мотивира играчите си, да забелязва таланта, да бъде силният човек в съблекалнята, чиято дума винаги се чува и е последна, както и с изграждането на авторитет, заради който бе уважаван както от свои, така и от чужди.


Именно затова "FourFourTwo" го постави на първо място в класацията си най-великите треньори на всички времена.


Ето как изглежда Топ 10:


1. Сър Алекс Фъргюсън


2. Ринус Микелс


3. Йохан Кройф


4. Бил Шенкли


5. Пеп Гуардиола


6. Ариго Саки


7. Мат Бъзби


8. Еленио Ерера


9. Ернст Хапел


10. Валерий Лобановски