19min.bg

Сър Брадли Уигинс подобрявал резултатите си с лекарства

Шампионът в колоездачната обиколка на Франция за 2012 година Брадли Уигинс е злоупотребявал с медицински средства, за да подобри своите резултати. Новината съобщава агенция "Ройтерс", която се позовава на доклад на британския парламент. Колоездачът е използвал кортикостероиди не за лечение, а целенасочено в подготовката си за Тур дьо Франс, която той спечели.  Той е вземал кортикостероидите, под маската на терапевтичните изключения.


В доклада се казва още, че Уигинс е употребявал също триамциналон, който се използва за лечение на астма. Той обаче не е лекуван от астма, а е използвал веществото, за да постигне идеалното съотношение на тегло и сила в организма си преди обиколката. Оказва се, че той дори изобщо няма астма. Подобна практика са можели да използват и останалите му съотборници в тима на Скай.


Уигинс е най-титулуваният британски спортист с пет златни олимпийски медала и общо осем отличия от най-големия спортен форум. Всички те са били спечелени, докато той е бил болен от астма и е използвал легално допинг.