19min.bg

Спортните федерации на протест, счетоводителка ще води елитния спорт от днес, а пари няма



Спортното министерство все още не финансира федерациите, които излизат на протест. Освен да вземат полагаемите им се средства, те са категорично против налагането на счетоводителка в конфликт на интереси, която обслужва няколко от организациите и едновременно е директор на дирекция Регионална координация и контрол в министерството, за шеф и на дирекцията Спорт за високи постижения. Двете дирекции ще бъдат обединени под ръководството на Кристина Начева. Младата дама е известна с танцови изяви, но не е ясно каква представа има от елитен спорт. А сме в началото на новия олимпийски цикъл.





Кристина Начева ще договаря финансирането на федерациите, докато в същото време нейни фирми, прехвърлени на близки, водят счетоводството на федерацията на Стъки по ММА, както и на самбото, биатлона, гребането, на клубове към различни федерации и на младежки организации. Всички те са под шапката на същото това Министерство на младежта и спорта, където тя е директор на дирекция, а от 1 април - направо мегадирекция. Дали това е конфликт на интереси? Нека КПКОНПИ да каже, но при тези федерации, които са на близки до старата власт и при ръководството на Комисията за конфликт на интереси, която продължава да бъде управлявана също от хора на старата власт, отговорът е ясен.





Начева има лоби и в новата власт. По време на служебния кабинет, пише lupa.bg, Начева е била в доста близки отношения (кавото и да означава това) със съветника на президента Румен Радев по спортните въпроси Георги Александров. Последният беше командирован в ММС като съветник по времето на служебния министър Кузманов. Тогава Начева изкачи оше една стълбичка в служебната йерархия – става финасов контрольор.





Сега Кристина била покровителствена от парламентарния секретар Станислав Кънчев, „просто Стани“, както го наричала новоизлюпената директорка. Пак според нашите източници Радостин Василев знаел за „опасните връзки“ в ММС на Начева, но явно не може или не иска да реагира.





Интересното е, че Кристина Начева, като държавен служител в ММСq води финансовите дела на федерацията по биатлон. Малко по-късно започва сърдечна връзка с известния ни състезател Красимир Анев, като двамата имат и дете. Също като служител на Спортното министерство, участва и в пресконференцията на опозицията в биатлона Мария Манолова и екс национала Красимир Анев.





Дали обаче Радостин Василев може да си позволи още един скандал, свързан с неговото име и повереното му министерство, пита сайтът? Още повече, че в следващите дни се очаква сериозен протест на голяма част от спортните федерации у нас заради липсата на финансиране. Според подготвящите протеста спортният календар вече е стартирал, а федерациите затъват в заеми и отлагат участие в международни състезания заради липса на пари. И недоумяват как вече близо 90 дни две комисии събират, разглеждат проекти и не са изготвили Наредбата за финасиране.



   Кирил Пламенов