19min.bg

Стъки с ВИП паспорт от предишната власт

Шефът на федерацията по ММА Станислав Недков – Стъки има служебен паспорт от МВнР на основание на това, че е шеф на федерация, пише сайтът Bird.bg. Още в началото на февруари 19’ ви разказа за множеството издадени ВИП документи от предишната власт в лицето на външния министър Екатерина Захариева, какъвто тя е дала и на Васил Божков.
Съгласно Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти точка 12, право на служебен паспорт имат– членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации.
Зеленият паспорт дава някои конкретни привилегии като безвизово пътуване в редица страни, за които нормално се изисква виза. Сред тях са например Русия и ЮАР. Приносителят му има право да се минава през коридорите за дипломати на ГКПП у нас и в чужбина, а също така и право да нощува в дипломатическите мисии на България по света, вместо на хотел.
Освен това правителството застава (поне на думи) зад притежателя на служебен паспорт. В текста на корицата е посочено че Министърът на външните работи, от името на Правителството на Република България, се обръща с молба към гражданските и военните власти на държавите да предоставят на притежателя на този паспорт необходимите улеснения за свободно и безпрепятствено движение и да му оказват необходимото съдействие.
Нищо подобно не пише на обикновените граждански паспорти.
Снимка: БГНЕС