19min.media

Тадей Погачар пропуска Олимпийските игри в Париж заради преумора

Победител в завършилото в неделя престижно състезание в колоезденето Тур дьо Франс – словенецът Тадей Погачар, се оттегля от участие в Олимпийските игри в Париж, обявиха от националния комитет на страната.

Погачар спечели трета Обиколка на Франция и стана първият състезател от десетилетие насам, който в един сезон печели и във Франция, и "Джиро д'Италия" след Марко Пантани през 1998-а година. Причината той да не е селектиран в тима е поради преумора, се казва още в официалното съобщение на НОК на Словения.

Мястото му в словенската колоездачна формация за стартовете на Олимпиадата, която започва в края на тази седмица, ще бъде заето от съотборника му и на професионално ниво Домен Новак. Новак влиза в отбора и вместо Примож Роглич, който явно няма да защитава титлата си в индивидуалното бягане по часовник от Токио, тъй като се възстановява от катастрофа. Новак ще се присъедини към словенския състав от Ян Тратник, Матей Мохорич и Лука Мезгец, които оформят отбора на страната.

"За съжаление, Тадей Погачар няма да бъде сред състезателите в Париж. Ще го замени колегата му в клуба, а и приятел Домен Новак, на когото желаем всичко най-добро. Още веднъж – поздравления да победителя в Тура, за третата му победа в най-престижното състезание по колоездене в света и се надяваме той да си почине добре и да се подготви за следващите предизвикателства", се казва в съвместно изявление на Олимпийския комитет на страната и на колоездачния съюз.

Така или иначе, 25-годишният Погачар вече заяви, че няма да се състезава във Вуелтата на Испания – третото от престижните състезания в своя спорт, като се надява да бъде в топ-форма за Световното първенство, което е планирано за септември в Швейцария.
 


Снимка: Ройтерс