19min.bg

Топалов завърши седми в Сейнт Луис

Българският гросмайстор Веселин Топалов зае седмо място в крайното класиране на силния турнир за Купа Синкфийлд в Сейнт Луис.


В последния девети кръг 40-годишният русенец направи реми с Левон Аронян и събра 4.5 точки от две победи, пет ремита и две загуби.


Аронян пък си осигури титлата, след като събра 6 точки след партията с Топалов. Арменецът изпревари с една точка световния шампион Магнус Карлсен, Хикару Накамура oт САЩ, Максим Вашиер-Лаграв от Франция и Аниш Гири от Холандия.


Топалов започна турнира с победи срещу Карлсен и Накамура, а до четвъртия кръг беше лидер в турнира. Българинът обаче не спечели партия в последните седем кръга и се смъкна по-надолу в класирането.


Със същия актив от 4.5 точки на шесто място се нареди Александър Гришчук от Русия, а последните три позиции бяха заети от Фабиано Каруана и Вишванатан Ананд с по 3.5 точки и Уесли Со с 3 точки.


При днешното обновяване на световната ранглиста Топалов остава №3 с коефициент 2813,1. Пред него са Карлсен (2850,1) и Накамура (2816.2). Ананд загуби две места и вече е четвърти с 2803,1.