19min.bg

УЕФА: Заради К19 няма видеоповторения в световните квалификации

УЕФА посочи пандемията от коронавирус като главна причина за липсата на технология за видеоповторения (VAR) в квалификациите за световното първенство в Катар. Според организацията заради коронавируса се стигнало до проблеми и забавяне в процеса по въвеждане на системата.


"През 2019 г. УЕФА предложи на ФИФА да въведе VAR в настоящите квалификации за световното първенство. Въздействието на пандемията върху оперативните и логистичните детайли обаче накара УЕФА да забави прилагането на VAR и да оттегли предложението за въвеждането й в квалификациите за Катар 2022", съобщиха от УЕФА.


Изявлението идва като отговор на недоволството на Кристиано Роналдо. В събота негов удар в добавеното време при резултат 2:2 в мача срещу Сърбия беше избит от Стефан Митрович, като топката очевидно премина голлинията (б.р. видно от снимката). Съдиите прецениха, че няма попадение, без да разполагат с технология за голлинията или VAR.


Около ситуацията се създаде суматоха, като Роналдо захвърли капитанската си лента и напусна терена преди края на мача. Впоследствие съдията Дани Маккели заяви пред А Бола, че се е извинил на селекционера на Португалия Фернандо Сантош и футболистите за грешката. Но това не променя резултата.