19min.bg

Уимбълдън въвежда коментар с изкуствен интелект


Турнирът от Големия шлем по тенис Уимбълдън ще предлага коментар, който е генериран от изкуствен интелект. Това съобщиха организаторите на турнира, а инициативата е благодарение на партньорството с технологичната компания IBM. Тя ще е налична във Великобритания. Става въпрос за аудиокоментар и субтитри на онлайн клиповете от най-интересните моменти от деня. Те са генерирани от изкуствен интелект.

Услугата ще бъде достъпна в приложението и уебсайта на Уимбълдън и ще бъде отделна от отразяването на турнира (3 - 16 юли) по BBC. Тя ще използва платформата на IBM watsonx AI, която е обучена на "уникалния език на тениса" с помощта на Ол Инглънд клъб.


Клубът вече използва технологията на IBM за изкуствен интелект, за да предоставя функции като индекса на силата на играчите, който анализира представянето на тенисистите. Отразяването ще включва и анализ от изкуствен интелект на жребия на сингъл, като ще се изследва колко благоприятен може да бъде пътят на даден играч до финала.


"Този нов поглед ще помогне на феновете на тениса да открият аномалии и потенциални изненади в жребия на сингъл, които не биха били очевидни, ако се гледа само ранглистата на играчите", заявиха от IBM.