19min.bg

В Европа има СП два пъти седмично: Президентът на ФИФА


Европейците не искат Световно първенство по футбол на всеки две години, тъй като феновете гледат такова два пъти седмично, твърди президентът на ФИФА Джани Инфантино.


 


"Въпросът не е дали искаме Световно първенство на всеки две години. Въпросът е какво искаме да постигнем в бъдеще във футбола. Беше спомената и Суперлигата. Виждаме, че футболът отива в посока, в която малцина имат всичко, а мнозинството няма нищо", каза Инфантино.


 


"Разбирам - в Европа Световното е два пъти седмично, защото тук играят най-добрите футболисти. Европа няма нужда от допълнителни възможности и събития. Но ако помислим за останалата част от света, а и за по-голямата част от Европа, която не вижда най-добрите играчи, трябва да помислим и какво носи футболът. Смисълът на футбола е насочен към възможностите, надеждата, националните отбори, към сърцето, радостта и емоциите", продължи президентът на ФИФА.


 


"Не можем да кажем на останалия свят: Дайте ни парите си, и ако случайно имате, дайте ни и най-добрите си играчи. Трябва да дадем шанс на африканците и по този начин да предотвратим рисковото им преминаване през Средиземно море в търсене на по-добър живот. Това търсене на по-доброто често завършва със смърт. Трябва да им дадем възможности и достойнство, но не чрез благотворителност, а чрез възможност останалият свят да участва."


 


Предложението на ФИФА за по-често провеждане на Световно първенство среща остро противопоставяне от Европа и Южна Америка.