19min.bg

В тежкото детство на "биологичния мъж" боксьорката Имане Хелиф: Как й казаха, че спортът е "само за мъже", но тя искаше да "покаже каква смела жена съм"

Олимпийската състезателка по бокс за жени Имане Хелиф, която вчера предизвика международен спор за пола, като унищожи съперничката си за 46 секунди, говори за своята "смелост" и как е преодоляла житейски трудности, за да достигне върха в своя спорт.

Биологичен мъж атлетката разказа как от продавачка на хляб по улиците на алжирското си село се е превърнала в спортен герой, след като треньор я насочил към спорта заради "физическите ѝ качества". Но дори тогава тя се сблъсква с предразсъдъци, тъй като консервативното ѝ семейство и общност смятат, че спортът е "само за мъже".


25-годишната състезателка, една от двете, които бяха изхвърлени от миналогодишното световно първенство в Ню Делхи, след като не успяха да покрият критериите за допустимост по пол, сега се стреми към мечтания златен медал, след като достигна до четвъртфиналите с победа над Анджела Карини.

Триумфът обаче бе помрачен от спорове, като италианската ѝ съперничка се оттегли със сълзи на очи след само 46 секунди и каза в ъгъла си, че "това не е честно".

В едно интервю, заснето преди Игрите, Хелиф разказва, че се е възстановила след забраната за участие заради повишени нива на тестостерон, и заявява: "Исках да покажа на целия свят каква смела жена е Имане Хелиф. Битката ѝ в Париж ще остане една от най-спорните в историята на Олимпийските игри и ще доведе до хаос в тях на фона на ожесточената реакция на Джей Кей Роулинг, олимпийката Шарън Дейвис и бившия министър-председател Лиз Тръс.

Олимпийските шефове обаче бързо защитиха Хелиф, като отхвърлиха "агресията" и "дискриминацията" от страна на публиката. Хелиф сподели изявлението си в социалните мрежи и написа: "Слава на Бога. Божествена справедливост.

По време на двубоя Карини беше ударена два пъти, имаше съмнения за счупен нос и едва не нанесе удар, преди да каже на ъгъла си: "Това не е честно". След това тя падна на колене, удряше платното в знак на неудовлетвореност и отказа да подаде ръка на Хелиф.

След края на едностранния двубой в категория 66 кг 25-годишната Карини заяви, че се е отказала от двубоя, за да "спаси живота си". 


В интервюто за Canal Algerie, в което са показани и снимки на Хелиф като младо момиче, алжирката разказва също така, че е била вдъхновена да се занимава с бокс заради "физическите качества", които треньорът ѝ в училище е видял в нея.  

На въпроса на интервюиращия защо е избрала да се занимава със спорт, "който често е определян като мъжки", Хелиф отговаря: "Това беше чиста случайност, никога не съм си представяла, че един ден ще стана боксьорка и че ще стана световна шампионка.

"Винаги съм обичал футбола и съм го играл в моето малко село. Баща ми винаги е предпочитал футбола пред бокса. Но аз бях много добра в спорта в училище и учителят ми ме насърчи да стана боксьор, тъй като имах добри физически качества, и беше прав.

Хелиф казва, че се е "влюбила" в бокса веднага щом е стъпила на ринга за първи път.


 Но боксьорката описва детството си като "много трудно" и добавя: "Произхождам от консервативен регион и семейство. Боксът беше спорт, посветен само на мъжете".

Тя разказва също, че е трябвало да пътува между селото си и града, в който е тренирала, и добавя: "Това са препятствия, с които се сблъсках, когато започнах.

Случвало ми се е да продавам хляб на улицата, събирах чинии и други предмети, за да изкарам пари и да мога да се придвижвам, защото съм от много бедно семейство".

Имане описва кариерата си като "впечатляваща история", разкривайки как е започнала кариерата си в алжирско село, след което се е преместила в град, после в столицата и по-късно е избрала да замине за чужбина. 


 Източник: dailymail.co.uk