19min.bg

Върнаха борбата официално в Олимпиада 2020

Борбата бе върната в олимпийските игри и ще бъде включена в Токио 2020, бе решено в гласуването на Международния олимпийски комитет.


Членовете на комитета дадоха 49 от общо 95-те гласа за борбата и така тя победи другите кандидати - бейзбол/софтбол с 24 гласа и скуош с 22 гласа.


През февруари МОК изненадващо реши да извади борбата от игрите, заради намаления зрителски интерес. Това обаче предизвика вълна от възмущение. Породиха се много подписки и движения с цел борбата да бъде върната обратно.


Това доведе до успех и така борбата става първият олимпийски спорт, който успява да се върне незабавно в календара на игрите.


"Обикновено това става за доста години, ние го направихме за няколко месеца. Бе въпрос на оцеляване", коментира президентът на международната федерация по борба Ненад Лалович.


В презентацията си пред МОК преди гласуването, Лалович заяви, че "днес е най-важният ден в 3000-хилядната история на нашия спорт".


"С този вот се видя, че стъпките, които предприехме да подобрим нашия спорт, направиха разлика. Уверявам ви, че модернизацията ни няма да спре", каза той.