19min.bg

Верстапен триумфира в Саудитска Арабия след оспорван дуел с Льоклер


Само седмица след разочарованието от Бахрейн Макс Верстапен се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка, след като триумфира в епичния дуел с Шарл Льоклер в Гран При на Саудитска Арабия.


 


Двамата повториха битката си от Сахир и неколкратно си размениха позициите, но този път победата бе за Верстапен. На финала разликата между двамата бе едва половин секунда, а третият Карлос Сайнц бе на цели 7,5 зад тях.


 


Четвърти финалната линия пресече Серхио Перес, който водеше в първата фаза на състезанието, но бе големият губещ от излизането на колата за сигурност в 16-та обиколка. Точно преди това да се случи мексиканецът влезе в бокса, но неутрализирането на състезанието и свалянето на темпото позволи на Льоклер, Верстапен и Сайнц да сменят своите гуми и да се върнат пред победителя от квалификацията. В топ 10 влязоха още Джордж Ръсел, Естебан Окон, Ландо Норис, Пиер Гасли, Кевин Магнусен и Люис Хамилтън. Седемкратният шампион стартира едва 15-и.


 


Верстапен вече има 21 победи във Формула 1, като изпревари Мика Хакинен и дели 15-ото място с Кими Райконен във вечната ранглиста.



"Получи се много оспорвано състезание, от старта до финала, ние спечелихме дългата игра, Ферари бяха много бързи в завоите, а ние на правите”, обясни Верстапен след състезанието.




„Гумите на Шарл бяха износени в края, но изпреварването му не беше лесно, знаех, че той ще се бори в последния завой, но успях да го изпреваря, допълни Макс. В края имаше жълти флагове в първия сектор, така че трябваше да съм много внимателен при връщането на газта там.”




„През цялото време бяхме много близко един до друг, в последните обиколки разликата между нас беше половин секунда, новите коли във Формула 1 позволяват по-близко преследване, но изпреварванията си остават трудни. Най-накрая успяхме да съживим сезона ни”, завърши Верстапен.