19min.bg

Затягат правилата за транссексуални спортисти в колоезденето

Международният съюз по колоездене наложи по-строги правила за участие на транссексуални спортисти като увеличи преходния период на две години и намаляване на максимално разрешеното ниво на тестостерон. Предишният преходен период беше 12 месеца, а позволеното ниво бе 5 nmol/L, което сега е намалено наполовина.


 


„Като се има предвид важната роля, която има мускулната сила за представянето в колоезденето, Международният колоездачен съюз реши преходният период да се увеличи на 24 месеца и да намали максимално допустимо ниво на тестостерон в организма до стойност, която да кореспондира на максималното ниво на тестостерон, установено при 99,99 процента от жените“, се казва в изявлението.


 


Промените влизат в сила от 1 юли.


Старата политика по казуса влезе във фокуса на вниманието след като британският транссексуален колоездач Емили Бриджис получи забрана да участва в състезание при жените през март.


 


Местната федерация отмени цялата си политика за участие на транссексуални и небинарни спортисти, докато действащите правила не бъдат преразгледани.