19min.bg

2024 Subaru Impreza губи ръчната скоростна кутия и седана, получава RS модел

Седанът е отмираща порода, но хечбекът е още по-малко популярен. Subaru се противопоставя на последната тенденция, като премахва седана от гамата на Impreza за 2024 г. и остава само с хечбека. Subaru показа новата Impreza в четвъртък на автомобилното изложение в Лос Анджелис.

Шестото поколение на Subaru Impreza също получава опростена гама с базови и спортни модификации, плюс завръщането на RS, като същевременно отпада и предлаганата ръчна трансмисия.

Базовите и спортните модели използват пренесен 2,0-литров плосък четирицилиндров двигател, който развива 152 к.с. и 145 Нм въртящ момент.

Над тези модели се намира новият RS, който е препратка към 2,5 RS от края на 90-те години, който беше предшественик на WRX. Макар че 2,5 не е в името, той е под капака под формата на 2,5-литров плосък четирицилиндров двигател, който увеличава мощността до 182 к.с. и 178 Нм. И двата двигателя се съчетават с безстепенна автоматична трансмисия, а версиите Sport и RS получават осем предварително зададени предавателни числа, за да симулират традиционна автоматична трансмисия. Subaru твърди, че е дала на базовата версия по-широки предавателни числа, за да я направи по-бърза.



Споделяйки платформата с WRX, Impreza 2024 получава повече високоякостна стомана и три пъти повече лепило, за да има с 10% по-голяма устойчивост на усукване в сравнение с предшественика си. Стандартната система за задвижване на всички колела също е преработена с по-бързи реакции и централен диференциал, който не се блокира толкова рано, което според Subaru подобрява управлението. Subaru предоставя на автомобила и версия на двупозиционната рейка на електронния сервоусилвател на волана на WRX за по-добри реакции и по-директно усещане при управление, обещават от Subaru.


Subaru казва също, че е подсилила блока на двигателя и кутията на трансмисията и е подобрила опорите на двигателя, за да намали вибрациите на задвижващия агрегат с 22%.


Външният дизайн се отличава с по-широки калници и същите панели на каросерията като при малкия кросоувър Crosstrek, макар и с различни брони и без облицовки на каросерията. Освен това има стандартни скоби за покрива и плоча със стъпала във всеки отвор на задната врата, за да помогне на собствениците да достигнат багажника на покрива. RS е с тъмносиви джанти и гланцово-черни декоративни елементи на радиаторната решетка, страничните прагове, фаровете за мъгла и капачките на огледалата.