19min.bg

2025 Chevrolet Corvette ZR1 е с V8 с мощност 1064 к.с.

Казано накратко, Chevy Corvette ZR1 от 2025 г. е световен първенец. Той е всичко, на което се надявахме, и дори повече. Той има 1064 конски сили, за бога, и не мога да спра да мисля за него.


Има много мастило, което може да се излее за това колко е болна тази кола, но първо ще ви дам подробности за задвижването. Новият ZR1 разполага с 5,5-литров V8 с плосък колянов вал и два турбокомпресора, който генерира цялата тази мощност при 7000 об/мин и 828 Нм въртящ момент при 6000 об/мин. Той е наречен LT7 и се присъединява към LT6 на Z06 като едната половина от близнаците Gemini Small Block. Нали знаете, като космическите кораби. Има много общи компоненти между двата двигателя, но това е нещо повече от LT6 с повишена мощност.



Електроцентралата с принудителна индукция винаги е била част от плана. Поради това GM проектира платформата на двигателя, за да поддържа двойно турбопълнене, а LT7 разполага с богат списък от специфични части. Като начало, горивните камери са по-големи, а отливките на главите имат уникални портове, тъй като отработените газове трябва да се насочат към центъра и надолу към турбина, а не навън и нагоре към тръбни колектори, както при Z06.



Почти всичко в коляновия механизъм е различно, включително буталата, щифтовете на китките и кованите титаниеви свързващи пръти, които са по-къси при LT7, защото се намират по-ниско в горивната камера. Има дори вторична система за впръскване на гориво, защото този двигател се нуждае от много повече газ от своя аналог с атмосферно пълнене.


Това отчасти се дължи на факта, че 76-милиметровите турбокомпресори с двойни сачмени лагери са толкова мощни. GM твърди, че те консумират въздух за цял олимпийски плувен басейн само за четири минути при пълен напън. Вентилаторите им се въртят със скорост 1,7 пъти по-висока от скоростта на звука.